layout_02
Melgaard for salg
Forside Utstillinger Om Bliss Om org.psykologen Bliss i pressen Arkiv Kontakt

Arne Nøst

 

 

Se mer - trykk her.

plakat

 

Bilder Fra utstillingen (Trykk her for å komme til bildene.)

 

img_2062

 

Bilder fra vernissagen 17.Januar

 

nøst i bliss 1

 

 

Utstilling 17.Januar - 10.Februar "Fiktive Fjes"

 

Arne Nøst viser en ny serie med malerier i galleri Bliss fra 17. januar til

10. februar.

Nøst utvikler motiver som kombinerer abstraherte figurer med svært figurative elementer.

I denne utstillingen finner vi bilder der store lakkflater blir brutt av linjer som kan assosieres med kropper, med vinkelsliper tegnes skisseaktige strek som leder mot et eller flere ansikt malt figurativt i kontrast til de åpne linjene. Maleriene kan leses som karakteristikker av rollefigurer, eller som representasjon av ulike situasjoner og tilstander. Arne Nøst skaper bilder der han bruker teatrale og maskeaktige figurer som bærende motiv. Bildene ligner utsnitt av scenebilder fra en ukjent fortelling.

 

nost_gif3

 

invitasjon-hoder-kloder480

 

nost_gif1

 

nost_gif2

 

Artikkel om åpningen av Arne Nøst's utstilling "Hoder og Kloder" på UIS

thumb_artikkel_uis

 

 

 

 


 

Videoinstallasjonen Kor, stod på loftet på Tou Scene fram til jul 2005.

 

I Statoil februar/mars 2006.

Planlagt 2008 Universitetet i Stavanger.

 

 

Bilder fra åpningen av "Kor" i Statoil 2. februar 2006

 

 

trehoder

 

17/2-2006 Stavanger Aftenblad

"Trehoder synger i Statoil"

 

 

Artikkel i Stavanger Aftenblad.

 

 

Arne Nøst "sprenger grenser igjen ".

 

KOR som eiges av Ivar Gundersen, Bjarne Aadnesen og Stein-M. Jåtten

er med i det store KOR på Stiklestad i år. Se ellers KOR i Statoil.

 


Artikkel gjengitt fra Adressa.no. Direkte link til artikkel: http://www.adressa.no/kultur/article680269.ece 

 

Sprenger grenser på Stiklestad

Multikunstneren Arne Nøst sendte i går brev til kulturministeren hvor han krever flere lange arbeids-

stipend. - Mange norske kunstnere er fattige og ligger nederst på levekårsundersøkelsene. Nå må vi sikre at flere kan leve av kunsten.

 

 

Arne Nøst ser fram til premieren på «Sancthansnatten» klokken 23 i kveld.

Tekst: LEVIN NESTVOLD JR.

 

Foto: LEIF ARNE HOLME

Arne Nøst ser fram til premieren på «Sancthansnatten» klokken 23 i kveld.

 

 

Lederen av Norske Billedkunstnere (NBK) er i ferd med å gjøre den tradisjonsrike spelscenen på Stiklestad om til en eventyrverden ingen har sett maken til tidligere. Med en bergkonge som rager 12 meter til værs, og armen på 30 meter som strekker seg utover spelamfiet, blir folk tatt med inn i Henrik Ibsens forholdsvis ukjente dramatiske verk - «Sancthansnatten».

 

30 syngende barnehoder

 

Den uredde kunstneren, som både er maler, grafiker, illustratør, musiker og scenograf, gjør flere ting på det historiske slagstedet i sommer. I tillegg til scenografien på «Sancthansnatten» er han årets Olsokkunstner på Stiklestad; slik Inger Sitter, Frans Widerberg og Håkon Gullvåg har vært før ham.

 

Under Olsokdagene vil han presentere maleri, trykk og tegninger samt en multimedial installasjon basert på video.

- Jeg skal vise to prosjekter. Det blir en serie med tusjmalerier/-tegninger som vises for første gang. Det er relativt surrealistiske ting. Og så skal jeg sette opp en videoinstallasjon i black box-teateret. Det er 30 syngende barnehoder som svever rundt i rommet. Jeg har kalt installasjonen «Kor».

Men Nøst nøyer seg ikke med det. Han er også en habil musikant på så vel fløyte som saksofon.

- Jeg skal spille på åpningen. Men hvordan og i hvilken setting dette blir har jeg ikke helt bestemt meg for ennå.

- Hvordan ble du interessert i musikk?

- Det begynte smed blokkfløyta som er en del av dannelsesreisen. Deretter fortsatte det med klarinett og tverrfløyte. Saksofonen kom på grunn av det røffe uttrykket.

Hellig Olav, kors og fugl

Arne Nøst hadde ikke noe forhold til Stiklestad og «alle spels mor» før han ble kontaktet om å være Olsokkunstner. Han hadde da vært på det historiske slagstedet en gang tidligere hvor han så Tyra Tønnesens omstridte versjon av «Spelet om Heilag Olav».

- Jeg synes det å engasjere en Olsokkunstner et godt prosjekt. Det handler mye om å gjøre kunsten tilgjengelig der folk er.

- Har du noen forhold til tidligere Olsokkunstnere?

- Jeg har veldig stor sans for Inger Sitter. Hun hadde stort mot på 60- og 70-tallet og sprengte rom for abstrakt kunst. Det var veldig viktig.

Arne Nøst skal også tradisjonen tro utforme årets Olsokbilde laget spesielt for det nasjonale kultursenteret på Stiklestad. Det blir et silketrykk med motiv av Olav på hesteryggen, som samtidig er et kors og en slags fugl.

- Du liker å gjøre det komplisert for deg selv?

- Det må jeg gjøre. Man kan ikke leve livet med glidekrem.

 

Fattigere enn de fleste

Men Arne Nøst er ikke bare opptatt av sitt eget ve og vel. Som leder for 2400 medlemmer i Norske Billedkunstnere er han opptatt av å bedre levekårene og arbeidsforholdene.

- Det er ti år siden den forrige levekårsundersøkelsen viste at kunstnerne var de fattigste av alle. Jeg ser fram til den nye undersøkelsen som skal gjennomføres snart. Jeg tror ikke det har blitt noe bedre.

Nøst vil rett og slett at staten spytter i kassa og sørger på for å opprette flere lange stipender. I brevet til Giske forlanger han på vegne av organisasjonen at regjeringen sikrer at billedkunstnere med fem til ti års utdanning har en mulighet til å jobbe heltid.

- Det blir stadig tøffere å overleve i denne bransjen. Det offentlige bør investere slik at kunstnere får jobbe med det de er utdannet til. Vi har medlemmer som blir skjønnslignet fordi myndighetene ikke tror at det går an å leve på så lite som enkelte gjør.

Nøst mener det er bortkastede penger å investere i en utdanning det ikke går an å leve av.

- Dersom ingen gjør noe med dette vil vi anbefale at man trapper ned og rett og slett utdanner færre kunstnere. Men vi har forventninger til kulturløftet og at det skal gi enda større uttelling enn det har gjort hittil.

Arne Nøst har sett at enkelte politikere snakker om folkelig kunst og som hevder at folket ikke er tjent med kunstnere som får stipender.

- Kommunistenes Sovjet og Kina samt Hitlers naziprosjekt tvang kunstnere til å lage tilgjengelig kunst hvor de puttet inn det nyttige innholdet. De snakket på vegne av folket. Det er farlig. De som gjør seg til talsmenn for folket må ikke være arrogante på folkets vegne, advarer Nøst.

- Det eksisterer en slags inngrodd tenkning om at kunst koster. Det som koster mest er å ikke ta vare på og utvikle dette språket. Det er dessuten viktigere at folk forstår finanspolitikk enn at folk forstår kunst.

Men selv om Nøst lenge har sett mørke skyer i horisonten er han likevel optimist

- Dannelsesprosjektet som ble satt i gang for noen hundre år tilbake vil ikke stoppe opp. Men vi må legge forholdene til rette slik at vi ikke mister mange dyktige talenter.

Mange prosjekter

Arne Nøst har mange prosjekter på gang. Han jobber med en installasjon av massive plexibolter på fire meter som skal henges opp på Ormen Lange. Han er også i gang med scenografien til en Hamlet-produksjon på Centralteatret hvor Axel Hennie skal gjøre den vakre Hamlet. I tillegg står han for scenografien til en Strindberg-forestilling som skal settes opp i Stavanger.

- Jeg startet med scenografi da jeg var i 20-årene i forbindelse med Jazzfestivalen i Molde. Siden har jeg vært genuint opptatt av teaterrommet. Der har jeg kunnet prøve ut ting jeg ikke har hatt råd til i mitt eget atelier. Dessuten får jeg jobbe med andre mennesker. Det setter jeg pris på.

Arne Nøst ser fram til premieren på «Sancthansnatten» klokken 23 i kveld. Han håper bare at folk kjenner sin besøkelsestid og kommer for å oppleve spelscenen på en helt ny måte.

Han sitrer i spelamfiet litt over et døgn før den store premieren og tegner for Dagbladet. Han skal illustrere en artikkel om hvorfor soccer, eller europeisk fotball, ikke har fått innpass i voksen-USA.

- Mens svært mange unge i USA spiller fotball er det ingen som satser i voksen alder. Det skal visst være et moralsk spørsmål. Påstanden er at det er lett å jukse og at sporten er for pingler. Dette er altså ikke for ekte mannfolk.

- Hva kan du bidra med i denne sammenhengen?

- Det må bli noe med en fotball og det amerikanske flagget. Det er mulig at jeg skal plante flagget i fotballen, som krigshelter har gjort før, og at lufta puffer ut. Jeg får se. Jeg har enda noen timer på meg.

Forrige lørdag tegnet han Ibsens skjegg på Hitler.

- Det var en interessant kombinasjon.

 

 

 

kultursupporter

 

 

 

Bliss art & development, Sverdrups gate 30, 4007 Stavanger

stein (a) jaatten.no tlf.: 911 47 325, fax: 51 91 94 00